Fiske på Holandsøya

Båtfiske-bilde-Grong-Badmintonklubb-lite

Holandsøya Gård og valdet Øiem/Holandsøya er en av de siste valdsonene før elva renner videre til Overhalla kommune. Valdet er ca. 2,2 km langt og vi har 4-5 båter med motorer til disposisjon for våre gjester. Valdet har en del spesielle kjennetegn som gjør valdet spesielt og artig å fiske på. For det første er Øiem/Holandsøya et rolig og bredt parti med en dyp renne på midten, og med stryk både på toppen og bunnen av valdet. Videre så gjør Namsen en 145 graders vending fordi elva møter to store fjell her. Dette er Spannfjellet og Holoklompen. Fra disse fjellene kommer det to elver som gir valdet vårt gode muligheter for oppvekst av smolt og yngel. Disse sideelvene gir yngelen rik tilgang på næring og skjul. Det er disse sideelvene som skal ha æren for at vi har så mye stamlaks på valdet og som gir kundene våre så mange opplevelser når de er hos oss i Namsen.

IMG_0727

Valdet er ypperlig egnet for «harling» fiske. Fra båtene bruker vi alle typer redskaper. For de som ønsker å fiske fra land har vi rikelig med gode landplasser på bergene langs veien i Brauta og ikke for å glemme dyprennen «Smørhålet» rett nedenfor en av våre gapahuker. For våre lidenskapelige fluefiskere er spesielt den nedre sonen svært så fin. Her deler Namsen seg i to, med to forskjellige dype renner, og vi fisker fra tre land med Øiemsøya som en sikker og naturlig utgangspunkt for dette fisket. Den øvre sonen er spesiell med stryk over et grunt parti før flyvraket (skutt ned i april under andre verdenskrig) og den avsluttes med en dyp renne på Øiemslandet med den særegne steinmuren. Området her har vi kalt «det døde hav»; ikke fordi det ikke finnes laks her, men fordi den viser seg så sjelden (hopper). Her taes det mye laks, både av oss og naboene (finnene). For de som ønsker å fiske mye med flue, har vi inngått en avtale med Nedre Mediå (Namsen og Sanddøla annen hver dag) slik at de som ønsker å ha litt variasjon kan kjøre opp til Grong sentrum og fiske på denne sonen.

IMAG0080

Valdet har 3 soner. Den midterste sonen har vi hver dag, så veksler vi med å ha den øvre- eller den nederste sonen annenhver dag. Midt på valdet har grunneierne på hver sin side bygget en gapahuk for gjestene våre med vektstativ, grillplass, søppel- og stangstativ. Her koser fiskerne seg med mat og noen forfriskninger og tar seg en velfortjent pause mellom slagene. Her både skrytes og lyves det om fangster og ikke minst om hvor tung den var den som glapp.. 

Valdet har faste roere/guider som har jobbet hos oss i mange år. De besitter med mye kunnskap og realkompetanse i og rundt valdet og fisket som gjøres hos oss. De jobber gjerne for kundene våre og det kan bestilles tid med dem i god tid før ankomst.

På valdet Øiem/Holandsøya er det maks plass til 10 personer. De fleste gruppene som er hos oss, er på rundt 8 personer.

Skitt fiske!